Despre Teoria motivatiei

Teoria autodeterminarii (Self Determination Theory) sau teoria motivatiei a fost elaborata de Edward Deci și Richard Ryan. Ei au observat efecte motivatiei intrinseci si extrinseci asupra comportamentului uman.

Conform acestei teorii exista trei nevoi principale care trebuie satisfacute pentru a fi sanatosi si impliniti: nevoia de autonomie / control, de relationare / conectare si nevoia de competenta.

Asa cum avem nevoie de hrana, apa si oxigen pentru a supravietui, asa avem nevoie de implinirea acestor trei nevoi fundamentale pentru a ne dezvolta armonios.

Aceasta teorie a fost aplicata in diferite studii asupra sanatatii, relatiilor, parentalitatii, sportului, ecologiei etc si ne arata ca fiinta umana este orientata natural spre crestere și dezvoltare, atat din perspectiva individuala cat și sociala.

Desi aceste trei nevoi sunt innascute, ele pot evolua intr-un context social favorabil. Exista o tendinta innascuta a omului de relationare, de a-si arata competenta pentru a se dezvolta si a se integra din punct de vedere social.

Lasă un răspuns