Terapia prin hipnoza

Pentru a intelege mai bine cum funcționeaza terapia prin hipnoza, sa facem o mica incursiune in meandrele psihicului uman! Din cele mai vechi timpuri oamenii au cautat sa inteleaga mintea si mecanismele ei implicite. Modelul cel mai cunoscut și mai acceptat cuprinde trei aspecte: constientul, subconstientul sau preconstientul si inconstientul.

Psihologul Daniel Kahneman, laureat al Premiului Nobel, a impărțit mintea in sistem 1 si sistem 2, primul coreland cu mintea inconstienta si cel de-al doilea cu mintea constienta. Constientul sau sistemul 2 este partea rationala, analitica și logica a mintii, aflat in legatura cu decizia, efortul, vigilenta, regulile, controlul, refectia si flexibilitatea.

Inconstientul sau sistemul 1 functioneaza ca o memorie in care sunt inregistrate și stocate in pemanenta toate informatiile din exterior și din interior: senzatiile, emotiile, gândurile. El este in relatie cu intuitia, perceptia, rapiditatea, actiunea automata, stimulii, lipsa efortului, asociativitatea.

Hipnoterapia se folosește de aspecte care au legatura atat cu mintea constienta cat si cu mintea inconștienta, cum ar fi respiratia, senzatiile din corp, pentru a migra din zona constienta in cea inconstienta, plantand si ingrijind „semintele„ dorite si indepartand „buruienile„. Cu cat starea de relaxare este mai profunda, cu atat mai sanatoase si viguroase vor fi noile plante.

Starea de transa sau de relaxare profunda este o stare perfect naturala, pe care o cunoastem cu totii, de aceea nu are de ce sa ne sperie sau sa ne ingrijoreze. Putem fi in transa atunci cand citim o carte interesanta sau cand urmarim un film si ne identificam cu un personaj, atunci cand plutim pe ariile preferate sau la granita dintre somn si realitate.

Pentru o intelegere mai clara, creierul functioneaza precum o antena generand si/sau captand o anumita electricitate. Curentul electric generat in urma activitatii neuronale are anumite frecvente cerebrale care sunt in stransa legatura cu starea de spirit, cu gandurile si emotiile si se masoara in Hertzi.

Astfel, constientul poate fi corelat cu undele beta, cand atentia este orientata spre actiuni exterioare. Undele beta sunt cuprinse intre 13 si 30 de Hertzi, avand o frecventa mult crescuta in cazul starilor de stres, anxietate sau frica.

Atunci cand in creier isi fac aparitia undele alfa, atentia putand fi indreptata atat in interior cat si in exterior, se ating frecvente cuprinse intre 7 si 13 Hertzi, asociate linistii, calmului, echilibrului, concentrarii si vindecarii. Starea alfa face legatura dintre sistem 1 si sistem 2.

Undele theta sunt caracteristice starilor de pace si armonie, avand gama frecventelor intre 3 si 7 Hertzi. Acestea sunt undele care produc schimbari profunde la nivelul mintii inconstiente, aducand creativitate, alinare, vindecare, reusita. Exista si alte tipuri de unde cerebrale cum ar fi undele delta sau gama.

In timpul procesului de hipnoterapie, psihoterapeutul va urmari sa faciliteze accesul clientului catre frecventele alfa, theta si implicit catre mintea sa inconstienta, rezervor al resurselor sale interioare, conducandu-l pe drumul vindecarii si echilibrului.